Kraamzorg

Kraamzorg is bedoeld om moeder en kind, alsmede de andere gezinsleden een goede start te geven in een hele bijzondere levensfase.

Kraamzorg van een zelfstandig kraamverzorgende is uniek!

Wat kun je verwachten?

Kraamzorg is bedoeld om moeder en kind, alsmede de andere gezinsleden, een goede start te geven in een hele bijzondere levensfase. De kraamperiode is er niet alleen om te herstellen en de baby te leren kennen, maar ook om met elkaar te genieten en te wennen aan de nieuwe gezinssituatie. Mijn taak is vooral het intensief begeleiden en verzorgen van moeder en kind. 

De eerste dagen zal ik een groot deel van de verzorging van jullie baby en het gezin op mij nemen, zodat je lekker in bed kunt blijven om te herstellen. Ik breng de baby dan bij je voor de voeding, ik verschoon en verzorg jullie baby vaak samen met je partner en we baden de baby als jij weer wat meer op de been bent. 

Meestal leer ik eerst je partner om luiers te verschonen, de baby te temperaturen, kruiken warm te maken en hoe de baby in bed gelegd moet worden.

Als je daaraan toe bent leer ik ook jou alles over de verzorging van jullie baby en laat ik geleidelijk deze zorg steeds meer aan jou en je partner over. 

Ook worden eventuele oudere kinderen betrokken bij de verzorging van -én het wennen aan- de nieuwe baby.

Verzorging en wennen aan

Ook zullen we praten over het belang van hechting en hoe het bloot op bloot contact met je baby hierin belangrijk is en maken we hier in overleg, bij voorkeur dagelijks, tijd en ruimte voor.

Gedurende de eerste dagen leg ik uit welke hongersignalen de baby laat zien en hoe je hierop op tijd kunt reageren met het starten van de voeding.

Wanneer je borstvoeding geeft zal ik jou en je partner uitleggen hoe je de baby het beste aan de borst kunt leggen en kunt zien of de baby effectief drinkt.

Wanneer je kunstvoeding geeft zal ik jou en je partner uitleggen en voordoen hoe je de voeding klaarmaakt, verwarmd en geeft en hoe je de flessen en spenen het beste schoon kunt maken.

Tevens is het mijn taak om de gezondheid van moeder en kind goed in de gaten te houden door middel van medische controles en het wegen van de baby.

En natuurlijk ben ik jullie vraagbaak in deze nieuwe en mogelijk onwennige periode. 

Prettig en ontspannen

Iedere dag bekijken en overleggen we
als ik kom wat op dat moment het
eerste nodig is.
Heb je al ontbeten, wil je douchen, gaan we starten met een voeding of met de medische controles ?

Gedurende de dag kan ik fruit en een lunch voor je maken en zal ik zorgen dat je steeds genoeg te drinken hebt.

Ook zal ik enkele huishoudelijke taken op mij nemen zoals het zorgen voor een schoon bed, het doen van de was en het schoonhouden van het sanitair waar jij gebruik van maakt.

Het allerbelangrijkste is dat jullie je prettig en ontspannen voelen!

Aanmelding

Je kunt je vanaf de 10e week van je zwangerschap aanmelden, dan is de kans het grootste dat ik je wens om kraamzorg van Maria Burgers Kraamzorg te ontvangen kan honoreren. Je kunt je aanmelden door hieronder op de knop te drukken.

Kennismaking

Rond de 34e week van de zwangerschap kom ik bij jullie thuis (bij een eerste kindje) om kennis te maken en te informeren naar bijzonderheden rond de bevalling en de kraamtijd. Vanaf een 2e kindje wordt de intake telefonisch gedaan. In overleg kunnen we kijken wat er mogelijk c.q. wenselijk is, ieder gezin heeft hierin zo zijn eigen behoeften. Ik wil hier zoveel mogelijk bij aansluiten, rekening houdend met mijn eigen mogelijkheden.

 Ik vind het belangrijk dat jij en je gezin straks uitgerust en met een goed gevoel kunnen terugkijken op een leerzame en waardevolle kraamtijd. Daarom bied ik de maximaal geïndiceerde zorg aan, dan is er bovendien ook nog tijd om te genieten van alle gezelligheden rondom de kraamtijd. De uren worden bepaald aan de hand van het Landelijk Indicatie Protocol (LIP).

Op dit moment is de basiszorg 49 uur bij borstvoeding en 45 uur bij kunstvoeding. Deze uren worden verdeeld over 8 dagen vanaf de dag van de geboorte. Indien noodzakelijk kan het aantal zorguren, in overleg met de verloskundige, bijgesteld worden of kan de zorg indien noodzakelijk met 2 extra dagen worden verlengd; een 9e en 10e dag. Gedurende al deze dagen krijg je (in principe) geen wisseling van kraamverzorgende.